Binnen CultuurwijsHengelo werken we samen met de vier Hengelose kernvoorzieningen (Bibliotheek Twente, Metropool, Oyfo en Schouwburg Hengelo) en met Museum Hengelo. Daarnaast zijn er in de regio tal van goede aanbieders en cultuureducatieve activiteiten die leuk zijn.
Bij CultuurwijsHengelo krijgen we regelmatig berichten en initiatieven binnen die soms echt de moeite waard zijn, maar waar we in ons reguliere programma niet goed aandacht aan kunnen geven. Daarom verzamelen we ze hier, op deze pagina. Doe er je voordeel mee!
Gratis lesbrief over ‘kleur bekennen’ (van muziektheatervoorstelling ‘Die Mutter Nu’)
Oorspronkelijk is ‘Die Mutter’ een muziektheaterstuk met een ouverture, toneelscènes en 13 liederen, gebaseerd op het boek ‘Die Mutter’ (1907) van de Russische Maxim Gorki. De Duitse Bertolt Brecht maakte in 1932 samen met Hanns Eisler het muziektheater als ‘leerstuk’. Het genre kan gezien worden als ‘sociaal realisme’.
Het boek vertelt het verhaal van Pelagea Vlassova, een gewone Russische arbeidersvrouw die betrokken raakt bij de revolutionaire beweging tijdens het Russische keizerrijk in het begin van de twintigste eeuw. Maar het gaat ook over de situatie in het Duitsland van de twintiger en dertiger jaren. Brecht wil twee dingen tonen; wat er nodig is om in een onrechtvaardige maatschappij tot verandering te komen, én dat verandering mogelijk is als je de hoop op betere tijden weet vast te houden. In deze tijd zou je zeggen: “De fossiele-brandstof-lobby is zo sterk, daar begin je niets tegen”. Je kunt beginnen aan verandering door op de A1 te gaan zitten. Je laat de Iraanse ayatollahs tot in lengte van dagen hun gang gaan, of je gaat de straat op en doet je hoofddoek af.
Het muziektheaterstuk wordt half mei uitgevoerd in Hengelo, Enschede en Oldenzaal. Zie voor meer informatie deze website.
Het gezelschap heeft bij het stuk een gratis lesbrief (incl. docentenhandleiding) ontwikkeld; ‘Kleur bekennen’. De lesbrief kan voor ‘Die Mutter Nu’ worden ingezet, maar is ook heel geschikt om los vanuit burgerschap, sociale vaardigheden of beeldende vorming te geven. Het kan voor verschillende leeftijden gebruikt worden. Je kunt eruit halen wat je zelf belangrijk vindt! Het materiaal is onderaan deze pagina te downloaden en via onderstaande linkjes:
• Lesbrief: Die Mutter Nu – Kleur bekennen – lesbrief
• Docentenhandleiding: Die Mutter Nu – Kleur bekennen – docentenhandleiding
Gratis lesprogramma ‘Creativiteit & techniek komen samen in mediakunst’
Oyfo heeft samen met kunstenaar Casper de Jong, NEMO Science Museum en het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) een gratis lesprogramma ontwikkeld voor scholen over creativiteit en techniek in mediakunst. Het werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage vanuit het FCP (Fonds voor Cultuurparticipatie). Shakti Lieten, workshopdocent bij Oyfo, heeft over het lespakket verteld tijdens de ICC-bijeenkomst op 31 mei 2023.
In de lesactiviteiten komen kunst, cultuur, wetenschap, technologie en creativiteit samen. Ze stimuleren artistiek vermogen, creatieve vaardigheden, het vermogen om te reflecteren en kritisch te kijken bij leerlingen op de basisschool. Er zijn activiteiten voor op school en voor thuis, waarbij spelend-, onderzoekend- en ontwerpend leren voorop staat. Het programma is makkelijk te gebruiken, met werkbladen die gedownload kunnen worden.
Het materiaal is gratis te downloaden via: https://www.oyfo.nl/38015/voor-scholen/over-onze-schoolprojecten/samenwerkingen
Piet Blom Museum
Het Hengelose Piet Blom Museum heeft een uitgebreid educatieprogramma voor o.a. het basisonderwijs, waarbij leerlingen kennismaken met de discipline cultureel erfgoed. De leerlingen leren over de architectuur in binnen- en buitenland en leren de ruimtelijke inrichting van de eigen omgeving te vergelijken met de ruimte elders.
Het project ‘Wonen op palen‘ is speciaal voor het basisonderwijs ontwikkeld. Maatwerk is daarnaast ook zeker mogelijk!
Voor meer informatie over de educatieve programma’s bij het museum kun je contact opnemen via info@pietblommuseum.nl.
Aju Paraplu Kindervoorstellingen
Aju Paraplu speelt interactieve kindervoorstellingen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen: ze mogen meezingen, bewegen en vooral heel hard roepen wanneer het spannend wordt. Yvonne Assink (leerkracht IKC Sint Jan) en Anneke Kamp (oud ICC’er) bieden voor dit schooljaar weer tal van leuke voorstellingen aan voor peuters en de groepen 1 t/m 4 van het PO, SBO en SO:
– ‘Pluk van de Petteflet’
– ‘Bij de dierendokter’
– ‘De ring van Sinterklaas’
– ‘Roodkapje’
– ‘Wij willen bij het circus’
– ‘De boekenbus’
– ‘De winter’
Yvonne en Anneke komen op school met eigengemaakte decors en muziek. Neem een kijkje op hun Instagram-pagina: ‘Aju paraplu kindervoorstellingen’.
Contactgegevens zijn te verkrijgen via CultuurwijsHengelo.
KamaK
KamaK is een theatergezelschap van acteurs, professionals en een grote groep vrijwilligers. De acteurs hebben allen een verstandelijke beperking. Theater KamaK neemt actief deel aan de samenleving en levert een bijdrage aan de wederzijdse integratie.
De kernactiviteit bestaat uit het maken van theater als dagbesteding in een theatergebouw met de onderdelen: techniek, decor, gastheerschap, catering en toneelmeester. Theater KamaK verzorgt jaarlijks een vernieuwende productie met een maatschappelijk thema. Deze productie wordt gespeeld in de regio en in het (buiten)land. Tevens speelt de theatergroep ook kleinere producties, straatvoorstellingen en meespeelvoorstellingen, geeft ze workshops en ondersteunt ze presentaties. Theater KamaK ontwikkelt ook producties op verzoek.
KamaK heeft de ambitie het prachtige, kleurrijke theatergezelschap (meer) te betrekken bij het onderwijs, en speelt daarom graag voorstellingen voor klassen.
In 2022 heeft regisseur Saskia Boddeke een film gemaakt over het ensemble, genaamd ‘Het zit in mijn hart‘ (‘Inside my heart’). Het stuk dat ze spelen, een overdadig vormgegeven sprookje over lust en woede, wordt door Boddeke filmisch in beeld gebracht, vol prachtig geënsceneerde shots in rijke, verzadigde kleuren. Boddeke volgt ook het repetitieproces en zoomt steeds in op andere groepsleden. De film is in première gegaan op het ‘Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam’ (IDFA) als onderdeel van de Luminous selectie.
Voor vragen kun je contact opnemen met Anouck Grondman (zakelijk leider en oud ICC’er) via a.grondman@kamak.nl.
Hiphop in de klas!
In 2016 is Nederhop opgericht uit passie voor Nederlandstalige hiphop muziek. Nederhop beschikt over een groot netwerk met sprekers die masterclasses geven over diverse onderwerpen gerelateerd aan maatschappij, muziek, film en cultuur. Ze levert graag maatwerk. Ook verzorgt Nederhop masterclasses.
Wil je een kennis- of netwerkevent opzetten? Nederhop kan je helpen met het regelen van sprekers die passen bij jouw doelgroep. Haar specialiteit is bepalen welke vaardigheden of netwerkmogelijkheden jouw doelgroep nodig heeft om te groeien.
De workshops die worden aangeboden zijn: videoclip schieten, rappen en hiphop beats produceren. De masterclasses behandelen onderwerpen zoals muziekindustrie, verslaving, criminaliteit, ondernemerschap, branding, labeldeals en netwerken. Wellicht is het aanbod interessant voor de invulling van projectweken, workshopdagen, events of lessenreeksen.
Voor vragen kun je contact opnemen met Erik Bruil via info@nederhop.nu.