Binnen CultuurwijsHengelo werken we samen met de vier Hengelose kernvoorzieningen (Oyfo, Schouwburg Hengelo, Poppodium Metropool en Bibliotheek Hengelo) en met Museum Hengelo. Daarnaast zijn er in de regio tal van goede aanbieders en cultuureducatieve activiteiten die leuk zijn.
Bij CultuurwijsHengelo krijgen we regelmatig berichten en initiatieven binnen die soms echt de moeite waard zijn, maar waar we in ons reguliere programma niet goed aandacht aan kunnen geven. Daarom verzamelen we ze hier, op deze pagina. Doe er je voordeel mee!
Tetem – workshops bij de Kinderboekenweek
Van 4 t/m 15 oktober 2023 is het Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema: ‘Bij mij Thuis’.
De Enschedese instelling Tetem heeft met enkele bibliotheken uit de regio een workshopprogramma ontwikkeld rondom de Kinderboekenweek.
– Groep 1 t/m 3: ‘Programmeer een dag uit het leven van Robot Cubetto’. Tijdens deze workshops programmeren leerlingen de robot Cubetto aan de hand van het boek ‘Bij ons in de straat’. De deelnemers navigeren de robot door de buurt waarbij de robot op bezoek gaat bij de gekke, grappige en bijzondere buren uit het boek.
– Groep 4 t/m 6: ‘Wie en wat speelt er bij jou thuis?’. Met de app prototyping on paper maken leerlingen in groepjes een ‘doorloop’ in huis. Door middel van tekeningen en afbeeldingen brengen zij in beeld wie er bij hun in huis zijn, welke dieren er zijn, welk eten er thuis gemaakt wordt en welke spullen en hobby’s zichtbaar zijn in huis.
– Groep 7 en 8: ‘Soundscape van het alternatief einde’. Tijdens deze workshop bedenken leerlingen een alternatief einde op het verhaal ‘Mijn jaar in een tent’. Zij nemen het alternatieve einde op met richtmicrofoons en voegen geluidseffecten toe waardoor een gesproken verhaal ontstaat. In het boek probeert Zwaan, de hoofdpersoon, de thuissituatie van vluchtelingen te ervaren in de vorm van een challenge. Zij wil een jaar in een tent slapen. Het verhaal prikkelt de verbeelding, waardoor het geschikt is om deelnemers er een vervolg op te laten bedenken.
Boeken kan tot uiterlijk 1 juli 2023 via Tosh van der Salm: tosh@tetem.nl.
Art Brut Biënnale 2023
Van 7 t/m 15 oktober 2023 vindt de internationale Art Brut Biënnale plaats. De stichting wil met deze tweejaarlijkse kunstmanifestatie meer bekendheid geven aan Art Brut kunst en kunstenaars. De Biënnale hoopt op die manier de kunstenaars met een (psychische) beperking erkenning, herkenning en waardering voor hun werk te geven. De tentoonstelling zal ook een educatief gedeelte hebben.
De contactgegevens van bestuurslid Fenneke ten Thij (educatie Art Brut Biënnale) zijn te verkrijgen via CultuurwijsHengelo.
Aju Paraplu Kindervoorstellingen
Aju Paraplu speelt interactieve kindervoorstellingen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen: ze mogen meezingen, bewegen en vooral heel hard roepen wanneer het spannend wordt. Yvonne Assink (leerkracht IKC Sint Jan) en Anneke Kamp (oud ICC’er) bieden voor dit schooljaar weer tal van leuke voorstellingen aan voor peuters en de groepen 1 t/m 4 van het PO, SBO en SO:
– ‘Pluk van de Petteflet’
– ‘Bij de dierendokter’
– ‘De ring van Sinterklaas’
– ‘Roodkapje’
– ‘Wij willen bij het circus’
– ‘De boekenbus’
– ‘De winter’
Yvonne en Anneke komen op school met eigengemaakte decors en muziek. Neem een kijkje op hun Instagram-pagina: ‘Aju paraplu kindervoorstellingen’.
Contactgegevens zijn te verkrijgen via CultuurwijsHengelo.
KamaK
KamaK is een theatergezelschap van acteurs, professionals en een grote groep vrijwilligers. De acteurs hebben allen een verstandelijke beperking. Theater KamaK neemt actief deel aan de samenleving en levert een bijdrage aan de wederzijdse integratie.
De kernactiviteit bestaat uit het maken van theater als dagbesteding in een theatergebouw met de onderdelen: techniek, decor, gastheerschap, catering en toneelmeester. Theater KamaK verzorgt jaarlijks een vernieuwende productie met een maatschappelijk thema. Deze productie wordt gespeeld in de regio en in het (buiten)land. Tevens speelt de theatergroep ook kleinere producties, straatvoorstellingen en meespeelvoorstellingen, geeft ze workshops en ondersteunt ze presentaties. Theater KamaK ontwikkelt ook producties op verzoek.
KamaK heeft de ambitie het prachtige, kleurrijke theatergezelschap (meer) te betrekken bij het onderwijs, en speelt daarom graag voorstellingen voor klassen.
In 2022 heeft regisseur Saskia Boddeke een film gemaakt over het ensemble, genaamd ‘Het zit in mijn hart‘ (‘Inside my heart’). Het stuk dat ze spelen, een overdadig vormgegeven sprookje over lust en woede, wordt door Boddeke filmisch in beeld gebracht, vol prachtig geënsceneerde shots in rijke, verzadigde kleuren. Boddeke volgt ook het repetitieproces en zoomt steeds in op andere groepsleden. De film is in première gegaan op het ‘Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam’ (IDFA) als onderdeel van de Luminous selectie.
Voor vragen kun je contact opnemen met Anouck Grondman (zakelijk leider en oud ICC’er) via a.grondman@kamak.nl.
Hiphop in de klas!
In 2016 is Nederhop opgericht uit passie voor Nederlandstalige hiphop muziek. Nederhop beschikt over een groot netwerk met sprekers die masterclasses geven over diverse onderwerpen gerelateerd aan maatschappij, muziek, film en cultuur. Ze levert graag maatwerk. Ook verzorgt Nederhop masterclasses.
Wil je een kennis- of netwerkevent opzetten? Nederhop kan je helpen met het regelen van sprekers die passen bij jouw doelgroep. Haar specialiteit is bepalen welke vaardigheden of netwerkmogelijkheden jouw doelgroep nodig heeft om te groeien.
De workshops die worden aangeboden zijn: videoclip schieten, rappen en hiphop beats produceren. De masterclasses behandelen onderwerpen zoals muziekindustrie, verslaving, criminaliteit, ondernemerschap, branding, labeldeals en netwerken. Wellicht is het aanbod interessant voor de invulling van projectweken, workshopdagen, events of lessenreeksen.
Voor vragen kun je contact opnemen met Erik Bruil via info@nederhop.nu.