Eén van de twee projecten binnen het Basisprogramma is het programma Kunst op School (KoS). Dit kunst- en cultuureducatieve programma wordt samengesteld door de Commissie Kunsteducatie. De kernvoorzieningen bieden kunst- en cultuureducatieve projecten of -voorstellingen aan die aansluiten op de belevingswereld van het kind. Uit het aanbod kiezen alle groepen per school zelfstandig een ‘cultuurontmoeting’ (een activiteit) binnen een vooraf vastgestelde kunstdiscipline. De ontmoetingen zijn verrijkt met relevant (voorbereidend en verwerkend) lesmateriaal.
Door het programma Kunst op School krijgen alle basisschoolleerlingen in hun schoolcarrière te maken met de volgende kunst- en cultuurdisciplines: beeldende- en audiovisuele kunst, cultureel erfgoed, dans, film, literatuur, muziek en theater. Elk kind doet dit op een ‘receptieve manier’ (bijvoorbeeld door het bekijken van een dansvoorstelling) of op een ‘actieve manier’ (bijvoorbeeld door een kunstwerk te maken tijdens een workshop).
De disciplineverdeling voor de komende jaren:
- Beeldend/film: ’22/’23 gr. 1-2 | ’23/’24 gr. 7-8 | ’24/’25 gr. 5-6
- Literatuur/erfgoed: ’22/’23 gr. 3-4 | ’23/’24 gr. 1-2 | ’24/’25 gr. 7-8
- Muziek(theater): ’22/’23 gr. 5-6 | ’23/’24 gr. 3-4 | ’24/’25 gr. 1-2
- Dans/theater: ’22/’23 gr. 7-8 | ’23/’24 gr. 5-6 | ’24/’25 gr 3-4
Het aanbod van het programma Kunst op School wordt verbreed met kern- en tussendoelen, die zijn toegepast op de bijbehorende kunstdisciplines. De groepsleerkracht kan het aanbod verbinden met de zaakvakken zodat er voor elk kind een ‘rijke leeromgeving’ ontstaat.
Maatwerk
Voor specifieke doelgroepen, zoals het SO en het VSO, wordt er binnen het programma Kunst op School maatwerk geleverd. Dit zijn cultuurontmoetingen die de kernvoorzieningen in nauw overleg met het onderwijs (door)ontwikkelen, zodat de activiteit goed aansluit op de specifieke belevingswereld en behoefte van de leerling. Het lesmateriaal bij een maatwerkproject geeft een indruk van de (aanpas)mogelijkheden en dient dus als voorbeeld van wat er kan.
Scholen voor SO en VSO kunnen zich ook aanmelden voor een reguliere activiteit die volgens de groepsleerkracht/docent aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen.
Bij elke aanvraag vanuit een specifieke doelgroep volgt persoonlijk contact. Door de educatief medewerker van de culturele instelling wordt ruim voorafgaand aan de uitvoering van de activiteit contact opgenomen om te overleggen over de activiteit.
Algemeen geldt dat aan het einde van het schooljaar een persoonlijke afspraak wordt gemaakt met de scholen voor SO en VSO om de mogelijkheden van het komende schooljaar te bespreken/toe te lichten.
Het aanbod vanuit het programma ‘Kunst op School’ is te vinden op: www.jeugdpleinhengelo.nl
Jeugdplein Hengelo
Jeugdplein Hengelo is een website speciaal voor ouders, kinderen, jongeren en leerkrachten uit Hengelo. Op de website staan naschoolse cultuur- en sportactiviteiten voor alle kinderen en jongeren uit de gemeente Hengelo in de leeftijd van 2,5 tot 16 jaar. De activiteiten worden aangeboden door instellingen, (sport)verenigingen en zelfstandige aanbieders van cultuur en sport. Ook het cultuureducatieve programma wat onder schooltijd wordt aangeboden via CultuurwijsHengelo staat op de website, net zoals het binnenschoolse Basis Sport Aanbod.
Ook voor ouders staan interessante activiteiten met betrekking tot opvoeding, ondersteuning of voorlichting op deze website.
Voor vragen over het Basisprogramma ‘Kunst op School’ kun je terecht bij Emiel Bennink (coördinator Basisprogramma): e.bennink@cultuurwijshengelo.nl